EleusisBox

EleusisBox, ένα παιχνίδι καρτών και μια φορητή βιβλιοθήκη Dcalk (Γαλλία) & Motus Terrae (Ελλάδα)
Μαζί με τους κατοίκους της Ελευσίνας, η Motus Terrae και η Dcalk, θα σχεδιάσουν ένα παιχνίδι καρτών. Ένα παιχνίδι που θα προσκαλεί τους παίκτες να εκφράσουν και να μοιραστούν, όχι μόνο τις απόψεις τους αλλά και τις τοπικές ιστορίες και πιθανές, μελλοντικές αφηγήσεις σχετικά με το Δημόσιο χώρο της πόλης τους.

Δημόσιος χώρος: μια κοινή ανησυχία

Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει, τι κοινό έχουν, ένας ελληνικός οργανισμός από το χώρο των παραστατικών τεχνών και μια γαλλική ομάδα με αντικείμενο τον σχεδιασμό παιχνιδιών;

H Motus Terrae – Κέντρο για τις Τέχνες στο Δημόσιο Χώρο χρησιμοποιεί τα καλλιτεχνικά εργαλεία ως μέσο εφαρμοσμένης έρευνας του Δημόσιου χώρου, μέσω συνεργατικών δράσεων που ενεργοποιούν τις τοπικές δυναμικές. Η γαλλική κολεκτίβα Dcalk, από το 2011, υπογραμμίζει το κριτικό περιεχόμενο στο χώρο των παιχνιδιών και διερευνά τρόπους για τη δημιουργία, την κατασκευή και διανομή τους στον ψηφιακό και Δημόσιο Χώρο.

Οι δύο οργανισμοί συνδυάζουν τις δεξιότητες, τις μεθόδους, τους πόρους τους και το πλαίσιό τους, για να διερευνήσουν νέες προσεγγίσεις του πεδίου του Δημόσιου χώρου, μέσα από ένα κοινό project.

Χάρη στο πρόγραμμα Tandem Europe που υποστηρίζει πειραματικές συνεργασίες μεταξύ ευρωπαϊκών πολιτιστικών φορέων, η Motus Terrae που δραστηριοποιείται στην Ελευσίνα και η Dcalk από την Tours (Γαλλία) θα λειτουργήσουν ως δίπολο το 2016 και στις δύο πόλεις, δημιουργώντας το project EleusisBox.

Πρώτη φάση (η Dcalk στην Ελευσίνα, Απρίλιος 2016):

Μέσα από ποικίλες δράσεις (παρουσίαση, βραδιά παιχνιδιού, 3ήμερο εργαστήριο) η ομάδα του project θα συναντήσει τους πολίτες και θα συνεργαστούν για το σχεδιασμό ενός πρωτότυπου του παιχνιδιού EleusisBox. Όλα τα στοιχεία της συνεργατικής διαδικασίας (κείμενα, εικόνες κ.α.) θα αρχειοθετηθούν σε μια offline ψηφιακή βιβλιοθήκη.

Δεύτερη φάση (η Motus Terrae στην Tours, Οκτώβριος 2016):
Μετά από μία περίοδο δοκιμών του πρωτότυπου του παιχνιδιού, η Motus Terrae θα επισκεφθεί την Dcalk στην Tours, για να τελειοποιήσει το EleusisBox και να εξερευνήσει την παραστατική διάστασή του.

Η ολοκληρωμένη έκδοση του EleusisBox, το παιχνίδι καρτών και η φορητή βιβλιοθήκη, θα παρουσιαστεί στην Ελευσίνα την άνοιξη του 2017.

EleusisBox: ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή

Δράσεις – ευκαιρίες για να γίνετε μέρος του EleusisBox Project!

MΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Η ομάδα Dcalk παρουσιάζει το Ludobox, μια ψηφιακή συλλογή γεμάτη print ‘n play παιχνίδια (παιχνίδια καρτών, τάβλι, σκάκι κ.α.). Σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε πολλά διαφορετικά παιχνίδια σε διάφορες γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά). Ελάτε να παίξουμε όλοι μαζί!

3ΗΜΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Συν-σχεδιάζοντας ένα παιχνίδι καρτών για το Δημόσιο χώρο
Η Motus Terrae & η Dcalk προσκαλούν όλους τους κατοίκους, μαθητές, πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους της Ελευσίνας για να σχεδιάσουμε όλοι μαζί ένα παιχνίδι για την πόλη. Η γνώμη σας και το όραμα σας για τον δημόσιο χώρο της Ελευσίνας, οι προσωπικές ιστορίες και οι αναμνήσεις, η δημιουργικότητα και το ταλέντο σας… είναι το σημείο εκκίνησης του παιχνιδιού!
(όλες οι δράσεις είναι δωρεάν, για τα εργαστήρια παρακαλούμε εγγραφείτε το αργότερο μέχρι την Κυριακή, 10/4)

Μια βραδιά γεμάτη παιχνίδια
Σάββατο, 16 Απριλίου: 17.00-20:00
Εργαστήριο Ημέρα 1η:
Κυριακή, 17 Απριλίου: 11:00-18.00
Εργαστήριο Ημέρα 2η:
Δευτέρα, 18 Απριλίου: 16.00-20.00
Εργαστήριο Ημέρα 3η:
Τρίτη, 19 Απριλίου: 16.00-20.00

Motus Terrae – Κέντρο για τις Τέχνες στο Δημόσιο Χώρο
@ Παλαιά Ελαιουργική (Ιερά Οδός 1 & Αφών Μουρίκη 130, Ελευσίνα)

Για εγγραφές & πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:
Αγγελική Λαμπίρη
Tηλ.: +30 693 6887449
e-mail: info@motusterrae.gr

Με την υποστήριξη του προγράμματος Tandem Europe – μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από το European Cultural Foundation (Άμστερνταμ) και την MitOst e.V. (Βερολίνο) μαζί με τη Fondazione Cariplo (Μιλάνο). Tο πρόγραμμα υποστηρίζεται οικονομικά από το Ίδρυμα Robert Bosch Stiftung (Στουτγάρδη) και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Αθήνα).

Υποστηρικτές:

Δήμος Ελευσίνας
Πολιτιστικός Οργανισμός Δ. Ελευσίνας (Π.Α.Κ.Π.Π.Α.)
Κοινωφελής Επιχείρηση Δ. Ελευσίνας
Eleusis 2021
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών